Kotitalousvähennys

Ethän unohda kotitalousvähennystä?

ViRoMa Siivouspalvelut Oy:n kotisiivouksesta saat kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennys siivouspalveluista vuonna 2023

Vuonna 2023 kotitalousvähennystä saa siivous-, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta 60 % tehdyn työn osuudesta. Jos palkkaat työntekijän, voit vähentää palkasta 30 % sekä 100 % palkkaan liittyvistä sivukuluista. Kotitalousvähennyksen maksimi on vuonna 2023 3 500 euroa/henkilö. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa/henkilö.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verovähennys, joka tehdään ansio- ja pääomatulojen verotuksessa. Vähennys koskee sellaista työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi. Kotitalousvähennyksen on tarkoitus parantaa kotitalouksien mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia kotiin ja asumiseen liittyviä palveluja.

Voit ostaa vähennykseen oikeuttavia palveluita yrityksiltä tai palkata työntekijän, jolloin työnantajana suorittamasi pakolliset maksut ja osa maksamastasi palkasta ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Mistä työstä voi saada kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennystä voi saada:

– siivous- ja kotitaloustyöstä
– hoiva- ja hoitotyöstä
– rakennusten kunnossapito- ja perusparannustyöstä

Kotitalousvähennys koskee vain tehdyn työn osuutta – ei materiaaleja tai työn suorittamiseen tarvittavia työvälineitä. Työn osuus on yleensä eriteltynä maksamassasi laskussa.

Jotta voit saada ostamastasi palvelusta kotitalousvähennyksen, täytyy yrityksen maksaa toiminnastaan veroa ja kuulua ennakkoperintärekisteriin. Voit tarkastaa asian maksuttomasta YTJ-yrityshausta hakemalla yritystä nimellä tai Y-tunnuksella. Yrityksen täytyy olla rekisterissä sopimuksentekohetkellä. Myöhemmät muutokset, esimerkiksi yrityksen poistuminen rekisteristä, eivät vaikuta kotitalousvähennykseesi.

Mistä työstä ei voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennystä ei voi saada:

– uudisrakentamisesta
– talon laajentamisesta tai käyttötarkoituksen muutoksista
– uuden piharakennuksen rakentamisesta
– kuntotarkastuksesta
– lakisääteisistä palveluista (esim. nuohous)
– talon hälytyslaitteiden asennuksesta tai vartiointipalvelusta.

Jos kyse on hiljattain rakennetusta rakennuksesta, voi kotitalousvähennystä saada vasta kahden vuoden kuluttua loppukatselmuksesta. Aiemmin tehdyt työt katsotaan liittyvän uudisrakentamiseen.

Et voi saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan työsuoritukseen jotain toista tukea.

Tällaisia tukia ovat esimerkiksi:

– omaishoidon tuki
– lasten kotihoidon tuki
– yksityisen hoidon tuki
– korjausavustus, joka maksetaan valtion tai muun julkisyhteisön varoista
– sosiaali- ja terveyshuollon palveluseteli, jonka kunta on myöntänyt
– palkkatuki, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle.

Poikkeuksena avustus pientalojen lämmitystapamuutokseen ei estä kotitalousvähennyksen saamista!

Kuka voi saada kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen eli vähennyksen voi saada se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Jos kotitalousvähennyskelpoista työtä kertyy vuodessa paljon, kannattaa maksut jakaa puolison kanssa. Tällöin molemmat voivat hyödyntää oikeutensa kotitalousvähennykseen.

Myös työn suorituspaikka vaikuttaa siihen, kuka on oikeutettu kotitalousvähennykseen – maksajasta riippumatta esimerkiksi ystävien tai naapurin kotona tehty työ ei ole kotitalousvähennyskelpoista.

Paikat, joissa vähennyskelpoinen työ voidaan suorittaa:

– maksajan oma asunto
– maksajan vapaa-ajan asunto
– maksajan vanhempien tai isovanhempien asunto
– maksajan puolison vanhempien asunto.

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?

Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen määrä on 60 % työn osuudesta ja sitä voi saada enintään 3 500 €/henkilö. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 €/henkilö.

Kun ostat palvelua ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä (esimerkiksi meiltä ViRoMa Siivouspalvelut Oy:ltä), voi kotitalousvähennystä saada arvonlisäverollisen työn osuudesta.

Jos maksat palkkaa kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä, saat 100 % vähennyksen palkan lakisääteisistä sivukuluista, joita ovat esimerkiksi:

– työnantajan sosiaaliturvamaksu
– pakollinen työeläkemaksu
– tapaturmavakuutusmaksu
– työttömyysvakuutusmaksu
– ryhmähenkivakuutusmaksu

Lisäksi voit vähentää maksamastasi palkasta 30 %.

Vuoden aikana yksi henkilö voi saada kotitalousvähennystä enintään 3 500 €. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten jokainen taloudessa asuva henkilö voi hyödyntää oikeutensa vähennykseen. Omavastuu on 100 euroa/henkilö ja se maksetaan vain kerran kalenterivuodessa.

Miten ja missä kotitalousvähennys ilmoitetaan?

Kotitalousvähennys ilmoitetaan verottajalle. Kotitalousvähennys tehdään maksamastasi verosta sinä vuonna, kun maksu on suoritettu. Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot verokortilla, veroilmoituksessa tai Palkka.fi-palvelussa.

Tarvitset ilmoitusta varten yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman ja työn osuuden veroineen.

Jos maksat palkkaa, voit tehdä vähennykset palkanmaksun yhteydessä Palkka.fi-palvelussa.

Jos sinulla on jatkuva palvelusopimus tai tiedät muuten jo ennakkoon, kuinka paljon vähennyskelpoista työtä kertyy kuluvan vuoden aikana, voit ilmoittaa tiedot jo ennakkoon verkossa OmaVero-palvelussa. Voit tilata samalla uuden verokortin, jossa vähennykset on huomioitu (eli veroprosenttisi on hieman pienempi).

Jos kyse on yksittäisestä työsuorituksesta, voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot OmaVero-palvelussa heti maksettuasi laskun. Myös tässä tapauksessa voit tilata heti uuden verokortin, jossa vähennykset on huomioitu.

Voit myös pitää kirjaa vuoden aikana teettämistäsi töistä ja ilmoittaa kaiken kerralla veroilmoituksessa.

Mikäli ilmoitat kotitalousvähennyksen tiedot veroilmoituksessa verovuoden päättymisen jälkeen, vaikuttavat ne tulevien veronpalautusten tai ”mätkyjen” määrään. Jos olet maksanut oikean määrän veroa, saat kotitalousvähennyksen veronpalautuksena. Jos olet maksanut veroja liian vähän, vähentää kotitalousvähennys ”mätkyjen” määrää.

Miten kotitalousvähennys maksetaan?

Saat kotitalousvähennyksen veronpalautusten yhteydessä tai vaihtoehtoisesti voit laskea veroprosenttiasi, jolloin palkasta käteen jäävä osuus on hieman suurempi.

(Lähde: Vero.fi)